Może i miód manuka nie jest najpopularniejszym typem miodu w Polsce, jednak jest to produkt, który warto mieć w swoim domu. Dlaczego? Miód ten posiada liczne właściwości prozdrowotne (jak: pomaga w gojeniu się ran i przeciwdziałaniu infekcji, ułatwia odbudowę flory bakteryjnej jelit, jest skuteczny w walce z infekcjami dróg oddechowych). To jednak nie wszystko. Poza interesującymi cechami zdrowotnymi miód manuka jest także wyśmienitym dodatkiem do potraw i napojów. Gdzie powstaje ten produkt i skąd wzięła się jego nazwa?
Na drugim końcu świata
Miód manuka pozyskiwany jest z nektaru produkowanego przez kwiaty drzew herbacianych rosnących na terenie Australii oraz Nowej Zelandii. Przez Nowozelandczyków drzewa te nazywane są manuka (słowo to pochodzi z maoryskiego języka) i stąd też wzięła się nazwa samego miodu. Obecnie tym określeniem mogą być nazwane wyłącznie wybrane produkty podlegające kategorycznym restrykcjom, jak: określony zapach, smak, miejsce pozyskiwania i tak dalej. Miód manuka jest w ofercie sklepu ze zdrową żywnością.
Gdzie możemy stosować ten miód?
Miód manuka skutecznie pomoże nam walczyć z różnymi dolegliwościami. Warto tu wymienić schorzenia związane z układem oddechowym, odpornościowym, pokarmowym czy naczyniowo-sercowym. Pamiętajmy jednak o tym, że miód sam w sobie nie jest lekarstwem i nie zastąpi leków przepisanych nam przez lekarza. Miód manuka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań, zup i przede wszystkim napojów. Uważajmy jednak z ilością, gdyż ten rodzaj miodu zalicza się do najsłodszych.
Podstawowe informacje na temat miodu manuka:
– pozyskiwany jest z nektaru drzewa herbacianego,
– tym określeniem mogą być nazywane jedynie wybrane produkty,
– drzewa manuka rosną na terenie Australii oraz Nowej Zelandii,
– miód tego typu charakteryzuje się gorzkawym smakiem,
– istotną właściwością jest intensywny, wrzosowy zapach,
– zróżnicowane właściwości zdrowotne,
– przyśpiesza gojenie się ran,
– polecany przy stanach zapalnych skóry oraz dziąseł.