Unikalne właściwości miodu manuka

Dobroczynne właściwości miodów są znane od wieków. Wzmacniają odporność, przeciwdziałają starzeniu się organizmu a przy tym są smaczne i stanowią doskonały dodatek do wielu dań oraz napojów. Coraz większą popularnością obecnie cieszy się miód manuka, który wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym ale także kosmetycznym.

Czym jest i jak powstaje miód manuka?

Miód manuka to miód pochodzący z obszarów Australii Nowej Zelandii. Wytwarzany jest z nektaru krzewów manuka, które rosną w przeważającej większości na nieskażonych terenach. Miód ten w swoim składem przypomina popularny miód spadziowy, jednak zdecydowanie odznacza się bogatszymi właściwościami. Odznacza się intensywnym smakiem oraz ciemnym kolorem, w smaku może być podobny do miodu faceliowego.

Miód ten w swoim składzie posiada dużą zawartość MGO czyli methylglyoxalu, która może być nawet kilkaset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych. Składnik ten działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran a także wpływa pozytywnie na pracę całego układu pokarmowego. Miód manuka to także cenne i ważne źródło antyoksydantów, flawonoidów oraz związków fenolowych. Właśnie dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Właściwości i zastosowanie miodu manuka

Regularne spożywanie odpowiednich ilości miodu manuka wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu a przede wszystkim:

– układu odpornościowego,

– układu oddechowego,

– układu pokarmowego,

– układu sercowo-naczyniowego.

Miód ten rewelacyjnie działa także na skórę, pomaga w łagodzeniu alergii oraz przyczynia się do redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi. Polecany jest także osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym, bowiem skutecznie je obniża. Można go stosować w profilaktyce zapalenia żył oraz żylaków. Jego lecznicze właściwości z pewnością docenią osoby borykające się z problemami skórnymi takimi jak łuszczyca czy trądzik. Miód ten z powodzeniem wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym jako składnik maści oraz kremów. W leczeniu odleżyn oraz ran wykorzystuje się z kolei opatrunki z miodem manuka.